Stojíme dnes viac ako predtým pred veľkými výzvami. Či už pracovnými, finančnými alebo aj osobnými. Veľa ľudí rieši existenčné otázky, lebo prišli o prácu, alebo ich príjem sa zredukoval na minimum. Možno niektorých čaká zmena zamestnania, niektorí budú možno musieť úplne zmeniť pracovné odvetvie. A to už naozaj nie je sranda..

Stojíme dnes viac ako predtým pred veľkými výzvami. Či už pracovnými, finančnými alebo aj osobnými. Veľa ľudí rieši existenčné otázky, lebo prišli o prácu, alebo ich príjem sa zredukoval na minimum. Možno niektorých čaká zmena zamestnania, niektorí budú možno musieť úplne zmeniť pracovné odvetvie. A to už naozaj nie je sranda. 

Zmeniť veci od základu, je veľmi náročné. Je to nová situácia, ktorá si vyžaduje nielen nové vedomosti a zručnosti ale v prvom rade odvahu. 

Pamätáme si to z minulosti aké ťažké je urobiť veľkú zmenu a pokiaľ nás okolnosti nedonútia, väčšinou zmenu ani nespravíme. V akejkoľvek situácii. Zmenu práce, ktorá nás nebavila alebo napríklad zmenu vo vzťahu. Odkladali sme to na neskôr. 

Čo nám k tomu chýbalo aby sme spravili zmenu? Odvaha. Strach, ktorý vždy rozhoduje o tom, či niečo významné zmeníme, alebo ostaneme na mieste.

Teraz je to iné. Strach je síce rovnaký, možno aj väčší, no veľa ľudí už nemá na výber. Zmenu urobiť musia. 

Ako a kde začať?

Najväčšie obavy máme zo zmien, ktoré riešia existenčné problémy. Prísť o prácu a začať znova, je situácia ktorej sme mnohí z nás už boli vystavení. Ak sa vám to stalo teraz, možno je čas pozrieť sa na to z iného uhla. Je to príležitosť skúsiť naozaj niečo nové. 

Je niečo čo vás baví a nikdy ste nenabrali odvahu v tej oblasti skúsiť podnikať? Máte zručnosti, ktoré ste doteraz rozvíjali len ako hobby? Vždy ste sa chceli naučiť niečo nové, ale nebol na to čas? 

Čo vám chýba k tomu, aby ste to zečali realizovať teraz? Začnite sa vzdelávať, začnite skúšať a posúvajte sa ďalej. Kopec vecí sa dá naučiť online. V ponuke je veľa rekvalifikačných kurzov a školení. Nemáte čo stratiť, môžete len získať. Áno, kurzy a školenia niečo stoja. Ale náklady sa vám vrátia. Je to investícia do seba, ktorá sa vám časom zúročí. Zvyšok je už „iba“ pevná vôľa a práca na sebe – učenie a tréning. Nikdy nie je neskoro začať. 

Nie ste v tom samy

Dnes sa významne mení pracovný trh. Niektoré povolania pomaly zaniknú, iné, úplne nové vznikajú. To, čo sme kedysi riešili osobne, sa dnes už dá riešiť online. Iné povolania zas už v dnešnej dobe nemajú využitie. Možno je to práve váš prípad. Ale v tom prípade je zmena nevyhnutná.

Poznáme všetci príbehy ľudí, ktorí zázračne začali podnikať keď prišli o prácu a sú z nich úspešní obchodníci, remeselníci, majitelia rodinných firiem, živnostníci… Každý z nich mal strach keď začínal. Rovnako si prešli obavami, učením, tréningom, pokusmi a omylmi. V tom sa nelíšia od nikoho iného. Rozdiel je ale v tom, že vydržali a nedali sa znechutiť prvými neúspechmi a množstvom vecí ktoré sa museli naučiť a ktorými si museli prejsť. Keď sa ich opýtate teraz, väčšina z nich povie, že by nemenili. Išli by do toho znova. 

Človek je flexibilný a prispôsobivý tvor

My, ľudia máme veľkú výhodu. V prípade potreby sa ťažkým podmienkam rýchlo prispôsobujeme. Sme vynaliezaví a vieme  prežiť aj v náročných situáciách. Stačí sa obzrieť do histórie, príkladov nájdete mnoho. 

A nemusíme chodiť tak ďaleko. Keď si spomenieme na to, ako prežívali naši starí rodičia ale aj rodičia v časoch, keď bolo ťažké si zarobiť, máme príklady v našej vlastnej rodine. 

Ak potrebujete naštartovať v hľadaní svojich schopností, zručností, potrebujete sa na seba pozrieť inými očami, požiadajte svojich blízkych a priateľov. A máte možnosť požiadať o takúto službu mňa. Napríklad v piatok na free konzultácii, ktorú nájdete v „Bezplatne“ tu na webe. Bude mi potešením.

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!