Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa chceli pustiť do niečoho nového, čo ste chceli už dávno vyskúšať, ale nakoniec ste to vzdali? Lebo ste si dopredu povedali, že to nedokážete, že načo to vôbec skúšať, že budete ľuďom len na smiech.

Sme často sami našimi najväčšími nepriateľmi. Kde sú príčiny sebasabotovania? Často to začína už v detstve. Rodičia nás nepodporia, učiteľ nás opakovane zhodí pred celou triedou, spolužiaci sa nám vysmievajú pretože nie sme dosť cool. Všetko to vie zanechať stopy. 

Vedci tvrdia, že keď dospejeme, paradoxne sa podvedome vraciame do týchto situácii pretože sú nám známe. Akoby sme ich vyhľadávali sami. Obklopíme sa ľuďmi, ktorí nás vkuse kritizujú a posudzujú. Pokračujeme v našom živote v roli obete. 

Byť obeťou je vlastne pohodlné. 

Nemám svoj život pod kontrolou? Tak sa cítim ako obeť. Niečo sa mi stalo. Môžu za to iní, nie ja. Nestojím vlastne za nič. Veď to počúvam už od malička.Veď sa vidím v zrkadle ako vyzerám. Veď som zas zlyhal.

Takto si dokola opakujeme akí sme nemožní. Tým ale neriešime situácie ktoré by sme riešiť mali. Sebaoviňujúce slová a vety začíname považovať sa fakt. Úspech považujeme za náhodu a každé zlyhanie len potvrdí naše sebaobviňujúce mantry. A takto sabotujeme náš život. 

Sabotáž seba samého má však viac podôb. Nie je to len sebaobviňovanie a prehnaná sebakritika. 

Sabotujeme seba aj cez rôzne závislosti. 

Poviete si: „Ja ale nepijem ani neberiem drogy“. Závislosťou však môže byť aj emočné jedenie, sledovanie seriálov a sociálnych sietí, alebo míňanie peňazí na hlúposti a pritom si nedoprajeme ozajstné investície do seba, ktoré by nás posunuli ďalej. A čo tie nesplniteľné ciele úlohy ktoré si dávame? Tie nám určite nepomôžu upraviť si vlastný obraz o sebe a svojich schopnostiach. 

Ako pretnúť tento začarovaný kruh? 

Prvým krokom je uvedomiť si sabotujúci mechanizmus, ktorý nás brzdí v našom živote. Že taký nemáte? Skúste sa spýtať človeka v svojom okolí ktorému dôverujete. Naozaj  budete prekvapený. 

Ďalším krokom je prijať veci aké sú a odpustiť si. Môžete sa vkuse obviňovať že ste tučný a nepríťažlivý a aj tak nemáte na to, aby ste nejakú ženu len tak pozvali na kávu… alebo sa môžete zmieriť s tým, že nie ste síce supermodel, ale máte iné prednosti, ktoré môžu prekvapivo ženám imponovať. Buďte k sebe láskavý. Akceptujte svoju nedokonalosť a poskúste sa zmeniť to, čo zmeniť viete. Dokonalosť nie je cieľ. Už len to že začnete niečo meniť, naštartuje zmenu vo vašom vnímaní seba samého.

Zapracujte cielene na tom, aby ste spoznali seba samého. Kde je ten základ myšlienky ktorá sa vám stále vracia? Kde začal ten hnev na seba samého? Čo je príčinou sabotujúceho správania voči sebe samému? Vy ste ten jediný alebo tá jediná, ktorí môžete zmeniť svoj život k lepšiemu. 

Znie to jednoducho, ale je to dlhá cesta. Ak sa rozhodnete na ňu nastúpiť a zmeniť svoj život a hlavne svoj vzťah k sebe samému, viem vám s tým pomôcť. Stačí ma osloviť tu.

Vaša Eva

Prihláste na odber newslettera!

Dostávajte správy zo sveta systemiky.

Prihlásenie k odberu bolo úspešné!

Pin It on Pinterest

Share This

Zdielajte tento članok

Share this post with your friends!